Hoeveel kost de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Of je nu op zoek bent naar een bestaande woning of een nieuwbouwwoning, de prijs speelt altijd een belangrijke rol. Nieuwbouw wordt vaak als duurder gezien, aangezien je er btw moet op betalen. Dat klopt, maar om het totaalplaatje te berekenen hou je best ook rekening met het feit dat:

  • de registratierechten voor een nieuwbouwwoning of –appartement veel lager zijn.
  • nieuwbouwwoningen- en appartementen energiezuiniger en duurzamer zijn, waardoor je op langere termijn ook heel wat bespaart.

Welke kosten komen er bovenop de vraagprijs van een nieuwbouwwoning/appartement?

  1. Eerst en vooral komt er bovenop de vraagprijs nog btw. Als je woning / appartement bijvoorbeeld 200.000 euro kost, hoef je echter niet automatisch daar 21% btw bij te tellen. De vraagprijs bestaat namelijk uit verschillende deelbedragen, waaronder bijvoorbeeld de grond. Per onderdeel kan er een aparte btw-regeling zijn.
  2. Ga je bij de bank een hypothecaire lening aan voor je woning? Dan brengt het afsluiten van een krediet kosten met zich mee. Zo kan de bank dossier- en schattingskosten aanrekenen (sommige banken zijn hier flexibeler in dan andere) en moet de hypothecaire akte ook door de notaris opgesteld worden.
  3. Daarnaast heb je ook de notaris- en aktekosten voor de effectieve aankoop / akte van de woning.
  4. Tot slot zijn er ook nog kosten voor de aansluiting van het water, gas & elektriciteit.

Voorbeeld:

In de praktijk is er een handige rekenregel: tel bovenop de vraagprijs +- 20%, en je komt uit op het totale kostenplaatje. (Let op, dit geldt enkel in Vlaanderen voor een basiswoning met klein beschrijf zonder extra eigendommen).

Stel dat je een nieuwbouwwoning van 200.000 euro koopt, waarvan de constructie 165.000 euro bedraagt en de grondwaarde 35.000 euro, dan komt je met alle kosten erbij op een totaalprijs van +- 240.000 euro.

Wil je graag een gedetailleerde berekening van een van onze woningen / appartementen? Contacteer ons voor alle info!

2017-06-28T14:54:12+00:00 28/6/2017|

Wenst u meer info? Contacteer ons.